pondělí 24. listopadu 2014

Přestaňme se honit za štěstím

Vzpomínám si, jak se nás ve škole učitelka zeptala, co bychom chtěli být za dvacet let. Kam by jsem se chtěli dostat? Asi 90% lidí ji odpovědělo, že by chtěli být šťastní. Nic proti štěstí, štěstí je krásná věc, jak se zpívá nejen v jedné písničce. Ale proč lidé nemají žádnou specifickou představu o tom, co chtějí? Je jednoduché říct, chci být šťastná, ať už to štěstí obsahuje cokoliv. Myslíte si, že je ale možné, stát se šťastným, když nevíte, co si pod tím představit.

Málo komu se stane, že bude jen tak postávat na místě a všechno mu spadne samo do klína. Pokud něco chceme, měli bychom se alespoň trošku snažit o to za tím jít. Přece se nestaneme sytými bez toho, abychom něco snědli. Ale pokud za něčím máme jít, měli bychom vědět za čím. Co vlastně chceme?

Nejhorší na tom je asi to, jak člověk má poznat, že je šťastný, když neví, co ho má tím šťastným učinit. Zkuste se při té honbě za štěstím zastavit a popřemýšlet právě o tom Vašem štěstí. Nejste náhodou šťastní právě teď? Myslím, že by byla přece jen škoda, nechat si ty šťastné chvíle Vašeho života bez povšimnutí uplynout.


Nemyslím si, že mít štěstí za svůj životní cíl, je ten nejlepší nápad. Ale chápu to. Vždyť štěstí je balíček všeho, co bychom tak rádi měli. Obsahuje zdraví, lásku, majetkové jistoty, dovolenou v létě u moře a v zimě na horách… Kdo by tento šťastný balíček nechtěl mít doma? Ale přiznejme si to, nikdy nebudeme mít úplně všechno, člověk chce mít pořád víc a víc. Pokud si ale tyto jednotlivé cíle budeme dávat postupně, budeme mít vždy radost z jejich dosažení a vice si tuto radost užijeme, než když se budeme pořád honit za tím nespecifickým štěstím.

Mějte se krásně a "buďte šťastní" :-)

Teress

1 komentář:

  1. Lepší, než se honit za štěstím je rozhodnout se, že budu šťastná právě teď - a i kdykoliv jindy ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)