pondělí 22. února 2016

Kurz výroby mýdel

Krásný den moji milí čtenáři. Před časem jsem se účastnila kurzu výroby mýdel. Nikdy bych nevěřila, že vyrobit si mýdlo je tak jednoduché a zvládne to doma úplně každý.


Kurz se konal v Brně Řečkovicích a stál asi 200 korun. Ze začátku jsem měla malinko strach, že mi to nepůjde, nepochopím to a budu tam úplně ztracená. Jsem prostě trémista. Naštěstí díky jednoduchosti celého procesu jsem do výroby vplula rychle a vyrobila asi 14 krásných voňavých mýdel.

Před celým kurzem jsme s kamarádkou, která ho absolvovala se mnou, zaskočily na drink do nedaleké restaurace, kde jsme ztratily veškerý ostych a zároveň pojem o čase, proto jsme na místo dorazily asi o čtvrt hodinky později. Naštěstí to nevadilo, protože o kurz byl veliký zájem a proto nemohli tvořit všichni najednou. Zatím co skupinky před námi pracovaly na mýdlech, my dvě jsme byly nahnány na výrobu jmenovek, které se na konci k zabaleným mýdlům připevňovaly. Výroba jmenovek byla příjemná. Dostaly jsme prázdné jmenovky, na které jsme mohly malovat a tisknout razítka. Jen mě mrzelo, že polštářky s barvami byly v dosti značné míře vyschlé a nemohly jsme použít všechny barvy. No co, alespoň jsme u toho probraly další drby, které jsme u drinků nestihly. Prostě ženský ukecaný.


Podstata kurzu výroby mýdel.



V přízemí budovy jsme následně vyráběly mýdla. Dostaly jsme k tomu dvě mýdlové hmoty, jednu čirou a jednu mléčnou, které se po menších kouscích rozpustily v mikrovlnce. Do rozpuštěné hmoty se přidaly různé vonné olejíčky a barvivo. Nakonec se hmota vlila do formiček. Mimo jiné jsme měly k dispozici různé koření, které jsme mohly přidat do rozteklé mýdlové hmoty.



Pro rychlejší ztuhnutí se naplněné formičky daly do mrazáku. Naštěstí jsme měly hmoty opravdu hodně a tak než jsme ji všechnu zpracovaly, byla první mýdla pořádně pevná.


Pak už je stačilo jen zabalit do celofánu a přidat jmenovku.


Celý kurz trval asi tři hodiny. Kdybych nevěděla, v kolik jsme se na něj dostavily, nikdy bych nevěřila, že jsme na něm strávily tolik času.


Co jsem si odnesla domů?

Několik vlastnoručně vyrobených a krásně zabalených mýdel, kterými jsem obdarovala svoje blízké. Všichni z nich měli velikou radost a divili se, že jsem pro ně vyrobila mýdla.

Také vím, že kdybych si chtěla vyrobit další mýdla, zvládnu to bez problému doma.

Stačí si pořídit mýdlovou hmotu, kterou nabízí nespočet e-shopu, není drahá a můžete ji mít například s přídavkem bambuckého másla, kozího mléka nebo olivovým olejem. Když už budete u nakupování mýdlové hmoty, přidejte k ní glycerinovou barvu, která stojí asi 20 korun. Na výběr je také nespočet vůní počínaje ananasovou konče kokosovou (cena zhruba 25 korun). Pokud chcete opravdu jedinečná mýdla, existují i třpytky, razítka, možností je opravdu hodně.

Nakonec stačí mít doma jen mikrovlnou troubu a silikonové formičky, třeba ty, co slouží na pečení muffinů a máte vyhráno.

Hmotu rozpustíte, přidáte do ní Vámi požadované ingredience, nalejete do formiček (pokud doma nemáte silikonové formy, použijte kelímky od jogurtů, másel, sýrů…) a necháte ztuhnout (nejlépe v lednici). Po ztuhnutí vyloupnete a Vaše vlastnoručně vyrobená mýdla jsou na světě. Můžete s nimi někoho obdarovat nebo si je nechat pro vlastní potřebu.

Výroba mýdel je zábava, zkuste to taky!


Jaký kurz jste navštívili naposledy Vy? Vyráběli jste někdy mýdla?


Mějte se moc krásně,

Teress

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)