středa 18. května 2016

Vivat Zelňák – Slavnosti chřestu


Krásný den moji milí čtenáři. Není to tak dávno, kdy jsem Vás zde informovala o první proběhlé akci pro oživené Zelného trhu v Brně. Dnes bych se zde ráda zmínila o dalším pokračování food akce ze sekce Vivat Zelňák a to o Slavnostech chřestu.

Chřestové slavnosti se konaly 13. a 14. května a jak bývá mým zvykem, o jejich konání jsem Vás informovala prostřednictvím facebookových stánek blogu.

Tentokrát jsme se na slavnosti vydali hned v pátek, protože jsem se po práci potřebovala uvolnit (ne, že by tomu teď bylo jinak). Stánky byly opět postavené v horní části Zelného trhu a oproti Slavnostem medvědího česneku (odkaz) jich tam bylo o malinko více. Bohužel nevyšlo počasí a pátek byl poněkud deštivý. Nesporná výhoda nepěkného počasí byla, že na slavnostech nebylo mnoho lidí a skoro nikde jsme nemuseli stát ve frontě.


Pokud Vás zajímá, jaké stánky s dobrotami se tu nacházely, navštivte prosím předešlý článek (odkaz), kde jsou všechny uvedené.


Víno Sýkora


Jako první jsem zamířila k vínu, protože v práci byla na večer tak příjemná atmosféra, že to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Víno Sýkora vypadalo na první pohled hezky, dokonce jste ho dostali do skleničky (což je super), chuťově bylo také dobré, dala jsem si Pálavu a byla slaďounká. Co ale nemůžu jen tak přejít je hygiena respektive umývání těchto skleniček. Sklenek bylo málo, a proto je pán na místě umýval a to takovým ledabylým způsobem (namočením sklenky do kbelíku s vodou), že zřejmě budeme mít všichni stejnou nemoc. V tomto ohledu by bylo lepší mít kelímek plastový, ten by byl zřejmě čistější. Navíc v pátek večer už toho bylo na pána, který víno prodávala zřejmě moc a totálně nestíhal a nezvládal, takže se mu tvořila fronta. Čekání zrovna na víno bylo opravdu předlouhé a vyčerpávající.


Kavárna Era měla vyprodáno

Se sklenkou vína v ruce už se mi lépe rozhlíželo po jídle. Měla jsem nepřekonatelné chutě na hamburger od Mikrofarmy (protože hamburgery dělají opravdu báječné), ale řekla jsem si, že musím zkusit něco nového. Zamířila jsem ke stánku kavárny Era na „chřest balený v tyrolském špeku“. Bohužel stánek byl úplně vyprodaný.


Restaurace Jedna báseň







Vyprodáno ale neměli u Jedné básně, takže jsme si dali „placku z trhaného vepřového masa s chřestem, podávanou s beluga čočkou a omáčkou z medu a chilli“  a „domácí noky s chřestovým krémem, pancettou a petrželkou“. Placka na mě byla sladká. Noky s krémem byly moc dobré, klidně bych je mohla jíst častěji, navíc podle mě krásně splnily pointu chřestových slavností.


Jeřábkova Pekárna a jejich chřestový anglický rohlík


U stánku Jeřábkovi pekárny jsme si kromě kváskového chleba koupili anglický rohlík s chřestem, který byl výborný a tyčinky s medvědím česnekem, které byly snad ještě lepší než samotný rohlík.


Slunečnice - zdravá výživa a zelený chřest


Když jsme byli na chřestových slavnostech, nemohli jsme opomenout stánek s chřestem, odkud jsme si jeden svazek odnesli. Byl slovenský, jenže paní, co ho prodávala, byla milá, přidala nám k němu recepty, takže původ chřestu nás nakonec tolik nemrzel. Pořád lepší než chřest ze Španělska nebo Maďarska, který se běžně na Zelňáku prodává.. Kupodivu slovenský chřest byl výborný, doma jsem z něj udělala chřestový krém a pár jsem jich snědla jen tak za sirova.


Káva, sirupy a dortíky


Samozřejmě jsme se zastavili také pro kávu a k ní si dali cupcake (já měla borůvkový, který mám velmi ráda) od Nebeských dortíčků. Sebou jsme si vzali jednu rebarborovou šťávu od Vandy, které prostě nešlo odolat, a vydali se domů. Po cestě jsme ještě zmokli, protože počasí se v tu chvíli začalo neuvěřitelně kazit.


Doprovodný program

Doprovodný program trhů jsme stejně jako posledně nestihli, asi na to máme smůlu. Nepodařilo se mi nikde vyhledat časový harmonogram trhů, takže to bylo na náhodě.


Vivat Zelňák – Slavnosti jahod a třešní

Příští slavnosti budou zřejmě sladší, jelikož nesou téma jahod a třešní (odkaz) a konají se 17. a 18. června. Přijďte se také podívat, možná se tam potkáme.


Krásný zbytek dne,


Teress

2 komentáře:

  1. To mě mrzí, že jsem o takovou akci přišla, mňam :) jahůdky mi snad neujdou, to je moje velká láska.Děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to je právě ono, pořád to zde píšu, všech akcích ještě před jejich konáním informuji na fb blogu:https://www.facebook.com/moje.male.radosti/

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)