pátek 16. června 2017

Extrem food festival

Brno - Lužánky 



V polovině května se v brněnských Lužánkách konal extrémní food festival, a protože nás pořadatelé akce Extrem food a NABOSO o.s., již několik týdnu před jeho začátkem, zásobovali informacemi o tom, co všechno nás na festivalu čeká, nebylo divu, že vstupenky byly vyprodány již před samotnou akcí.  jsem zřejmě byla jedna z posledních, kdo lístky stihl zakoupit. Poté už mi nezbývalo nic jiného než doufat, že se vydaří počasí. 


Jak nám již název napovídá, nemělo se jednat "jen o obyčejný food festival", ale jídlo na něm mělo být méně tradiční,  extrémní. Přislíbené byly jedlé květiny, různé druhy červů a hmyzu, šneci a v neposlední řadě také exotické ovoce, které si v běžném obchodě nekoupíte. Součástí měl byl také doprovodný program v podobě cestovatelských přednášek, netradiční bubny v podání Jiřího Brzobohatého nebo soutěž jedlíků. 






V den festivalu bylo opravdu krásně, tak jako většina návštěvníků, jsme se na akci vydali hned dopoledne  a udělali jsme dobře, lidí celý den jen přibývalo.  



Dárek na uvítanou - sušenka s červy 


Při vstupu jsme dostali čaj, koření a sušenku s červySamozřejmě nás nejvíce zaujala červí sušenka, jelikož to bylo naše první setkání s jídlem tohoto druhu. Nakonec chutnala jako obyčejná máslová sušena a chuť červů jsem v ní nezaznamenala. I když červi v sušence chuťově cítit nebyli, sušenka mi sama o sobě nechutnala, ale ze strany pořadatelů to bylo pěkné gesto. Kdo rád nedostane nějaký dárek? 




Na extrémní pochoutky se stály obrovské fronty 


Pokud jste měli zájem o extrémními pokrmy a chtěli si dát pár červů, šneka nebo jedlé květiny, museli jste si na ně počkat. Na tyto laskominy byly po dobu celého festivalu obrovské fronty. I když jsem toužila ochutnat jedlé květiny, nepatřím zrovna k trpělivcům, co vydrží ve frontě a proto jsem zamířila k exotickému ovoci. Po shlédnutí cenové nabídky jsem však zůstala jen u dvou kousků. Vybrala jsem si Jack Fruit a Passion fruit. Víte, že ceny zde většinou neuvádím. Myslím, že každý rozumný člověk ví, že na festivalech bývá vždy dráž, ale když jsem za tyhle pidi kousky ovoce (viz foto) dala 100 korun, asi pochopíte, že do dalších se mi zrovna  nechtělo. 



Jack Fruit  

Žluté, chuťově mi připomínalo žlutý meloun v kombinací s gumovými medvídky. Ovoce je tužší a hodně sladké. 


Passion fruit 

Určitě ho všichni znáte jako příchuť různých nápo, sladkostí nebo sladkého pečiva. Chutí bych ho připodobnila k nějaké hodně kyselé srstce. Mým oblíbeným ovocem se zřejmě nestaneurčitě je příjemnější se na něj dívat (vypadá opravdu hezky) než ho jíst. 




Ostatní pokrmy na festivalu 


Na místě jste mohli ochutnat hned několik druhů kuchyní, mexickou, thajskoukorejskou... Z jídel, které jsme si dali nám všechna zachutnala. Samozřejmě jak už to tak bývá, některá nám chutnala více než jiná, ale to už je o chuti každého z nás. 




Butter chicken


Vafle vypadaly hezky, ale moc jich tam nebylo a navíc-  příšerně dlouho se na ně čekalo.

Polévka z kimčchi - korejská kuchyně

Kimčchi

Vietnamské závitky a kobliha přímo z Olomoucké.


Vietnamská kobliha - velmi zajímavá záležitost, sladká a dobrá.




Vyzdvihla bych asijský salát s mletým vepřovým masem, skleněnými nudlemi, bylinkami a praženými arašídy od restaurace Red Piranha, který jsem si dala dokonce dvakrát. A veganskou polévku Tom Yum od Konoha sushiTato jídla mě velmi mile překvapila svou mimořádnou chutí, a i když jsem toho na festivalu ochutnala opravdu dost, staly se pro mě milou vzpomínkou na celý den. 






Extrem food festival se povedl, nabídka jídel byla pestrá a organizačně byl zvládnutý perfektně. Jsem moc ráda, že počet vstupenek byl omezený, protože si nedokážu představit, že by na festivalu bylo více lidí. Příští rok bych ráda šla zase a Vám doporučuji totéž. 



Byl někdo z Vás moji milí čtenáři na Extrem food festivalu? A co nejextrémnějšího jste kdy jedli? 


Přeji Vám všem krásný víkend, 


Teress 

4 komentáře:

  1. Kimchi miluju, je to něco ne tolik obvyklého a naprosto skvělého. Určitě bych si ho tam také dala, i když by to pro mne nebyla nová chuť.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to přijde trošku podobný jako u nás naložený zelí se zeleninou.
      Taky si většinou dávám to, co mi chutná, ale snažím se si dát vždy alespoň jednu novinku.

      Vymazat
  2. Červi jsme ochutnávala na podobném exotickém festivalu! :D A tím že to byli ti mouční a smažení, nic jsem prakticky necítila! :D Jen to křupalo! :D Jako, jsem ráda že jsem ochutnala, ale znovu už je mít nemusím! :D

    LifestyleBirdie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím přiznat, že na to jsem úplně nesebrala ještě odvahu a obdivuji každého, kdo si červy dá.

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)