sobota 29. července 2017

Čtení na deku (část první)


Krásnou sobotu milí čtenáři, po několika měsících se podíváme opět na knižní tipy, tentokrát pro letní čtení. 

Všechny knihy, o kterých se zmíním, jsem samozřejmě přečetla. Některé jsou novější a pro některé budete muset zřejmě do knihovny. Předem bych Vás ráda upozornila, že se jedná o takové ty „knihy o ničem“ ty mám totiž nejraději. Jestli Vás zajímá vzdělávací, motivační nebo dokonce naučná literatura, tak se budete muset porozhlédnout někde jinde. 

Dnes jsem si pro Vás připravila knihy od Michala Viewegha, jedná se především o romány, do kterých se člověk lehce začte, ale nemusí nad dějem přemýšlet. Jsou to takové ty knihy, co můžete číst někde na pláži, když kolem Vás vřeští cizí děti a občas k Vám doletí odněkud míč (vím, že všichni touží po tom na takové pláži být 🙂). 



Můj život po životě  
Michal Viewegh 
Druhé město, 2013 
Román / próza 
 
Zdroj: https://www.databazeknih.cz/images_books/17_/176196/big_muj-zivot-po-zivote-176196.jpg

Jedná se především o myšlenky M. Viewegha o jeho životě poté, co mu praskla aorta. Popisuje zde nechuť ke svému životu po operaci, kdy trpí depresemi, problémy s pamětí, nesamostatností a neustálou chutí umřít. 

Kniha je zajímavá, ale znovu bych ji nečetla. 



Román pro muže  
Michal Viewegh 
Druhé město, 2008 
Román  
zdroj: https://knihy.abz.cz/imgs/products/img_251585_main.jpg

Tři sourozenci spolu odjedou na hory, aby se rozloučili s jedním z nich, který má nevyléčitelnou svalovou nemoc a zbývá mu jen pár měsíců života. Nejstarší ze sourozenců Cyril (povoláním soudce), koupí dovolenou pro sestru Anetu a umírajícího bratra Bruna do italských Dolomitů. Brunovi koupí na cestu také striptérku. Bruno je rád, bohužel se díky své nemoci na nic sexuálního nezmůže (už mu tělo nefunguje tak, jak má) a tak s ní skončí Cyril, ten s ní nakonec počne dítě. Kniha končí Brunovou smrtí. 

Kniha se dobře čte, občas je vtipná, obsahuje výroky bývalých i současných politiků a jak už je u Viewegha zvykem je prokládaná jeho osobním životem.  
Byla také filmově zpracována, filmové zpracování mi přišlo vtipnější. 


Citace z knihy: 
Začátek knihy je zónou, která knihu buď udělá, nebo ji zkazí... Je to část knihy, kterou nejčastěji čtou lidé uvažující, zda si knihu koupí. A je to taky část knihy, kde čtenáři nejčastěji přestanou číst, nedává-li jim kniha to, co očekávají. Knihu posuzujeme dle jejího začátku. 
(11. str. - Jak napsat Bestseller – Celia Brayfieldová) 

Piš, jako by to neměl nikdy nikdo číst. Tak je jisté, že budeš mluvit pravdu. Lori Lansenová  
(45. str.) 


Účastníci zájezdu 
Michal Viewegh 
Druhé město, 2006 
Román 


Příběh o lidech, kteří se seznámí při cestě na dovolenou k Jadranu. Hlavními postavami jsou Max (spisovatel), Pamela (mladá průvodkyně), Jolana a její rodiče, dvě studentky, dvě důchodkyně, politik se svou rodinou a homosexuální pár. 
Max je autor románů a rozhodl se napsat knihu o lidech, co jedou na dovolenou. Aby načerpal inspiraci, rozhodl se na jednu takovou obyčejnou dovolenou vyjet.  
Každý z účastníků zájezdu má nějaký svůj problém, Max si ho v duchu rozvijí a připravuje postavy pro román. U některých si není jistý, tak neustále mění jejich příběhy a charaktery (pan Peterscu a jeho doprovod – nikdy nezjistíme, kdo to vlastně byl). 

Kniha byla opět filmově zpracována, a i když se film v mnoho ohledech od knihy liší, přišel mi zajímavější a vtipnější. Dle mého názoru vystihuje daleko lépe zvyky Čechů na takové dovolené. 


Citace z knihy: 
Chvíli si tam a chvíli jinde. Jestlipak se do toho hotelu ještě někdy vrátí? Když si člověk uvědomí, že se třeba už nikdy v životě na všechna ta krásná místa nevrátí...člověku je z toho až smutno. Někde žiješ a najednou to nenávratně skončí. 
(311. str. Meditace – paní Olga – v autobuse na cestě z dovolené) 

"Přítomnost románové postavy proměňuje svět v text."… 
"A naopak text se proměňuje ve svět, vejde-li do něj autor." 
(111. str. Pan Peterscu – nikdo nevíme kdo to je – Maxovi) 




Pokud bych Vám měla doporučit jen jednu z těchto tří knih, byl by to zcela jistě Román pro muže, který byl podle mě nejčtivější i když občas, díky Brunově nemoci, trošku depresivní. 


 V příštím článku se podíváme na další čtyři knihy M. Viewegha. 



Co už jste stihli v létě přečíst Vy moji milí čtenáři? Co byste nám doporučili k letnímu čtení? 



Přeji Vám krásný víkend, 



Teress 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)